De câte ori, când te gândești la ce are România reprezentativ de văzut, încep să-ți mișune prin cap castelele? Dacă răspunsul este “mm, nu prea”, poate ar fi cazul să te oprești în a mai căuta castele prin Spania, sau Italia, și să te lansezi în grabă să le împuști pe cele românești.Poate că ai o idee-două despre multitudinea de castele ce s-au aciuat de-a lungul istoriei pe teritoriul României, dar poate nici prin cap nu-ți trece că ar atinge un număr de aproape o sută, fără să luam în calcul conacele și fortărețele care li se alătură. Vuiesc publicațiile străine despre frumusețea acestor construcții românești și nu puține au fost picioarele de turiști care au ajuns pe plaiuri mioritice fără să fi dat năvală să viziteze măcar una dintre acestea.Dacă te-am convins să citești acest articol, te invităm sus în autorulotă.

1. Castelul Corvinilor – Hunedoara

Poate vei fi auzit de el mai degrabă sub denumirea de Castelul Huniazilor (în special dacă, printre tovarăși, ești reputat drept un mare cunoscător de vinuri, iar dacă nu, începe cu acesta, varianta albă – o să simți pe propria piele o creștere considerabilă a popularității). Vei fi auzit poate că a fost situat în Dumnezeu știe câte topuri europene ale celor mai frumoase castele de pe întinsul bătrânului continent. Dar indiferent ce ai auzit, n-o să ajungă nici la degetul mic al unei vizite acolo în persoană.Voila, o poză care te va îndemna să îl vezi.Doar în Huneodara ai loc de dormit cu autorulota ta. Free parking evident, iar puțină vegetație nu strică, te cunosc.

2. Castelul Banffy, Donțida, Jud. Cluj-Napoca

Dacă, în cazul tău, cultura pierde adesea teren în fața alcoolului, tindem să credem că nici cu festivalurile nu obișnuiești să ieși pe minus. Ei bine, în cazul acesta, vei fi auzit oare de Banffy sub numele de Electric Castle pentru că din 2013 se petrec acolo scene și muzică și nebunie și se petrec oamenii în ploaie și noroi de parc-ar fi ultima petrecere la care mai ajung.Arhitecturile baroc, renascentiste, romanice și neogotice ale acestei construcții sunt atât de spectaculoase încât a fost denumit „Versailles-ul Transilvaniei”, fiind deopotrivă cunoscut drept „cel mai bântuit loc din România” (nu ridica neîncrezător sprânceana rațiunii înainte să vezi cu ochii tăi ce și cum). Se spune că fantomele făptașe care bagă vizitatorii în sperieți ar aparține de drept celor care au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când clădirea a jucat rolul de spital militar. Ei, oricare ar fi adevărul, nu s-a auzit de niciun petrecăreț de la Electric pe care l-a trimis acasă frica de fantome.Autorulota se va bucura de un camping fain. City Camper Stop. Cost 10 euro/noapte. Supermarket, benzinărie, loc de joacă pentru kinderi. Wifi. Doar că trebuie să suni pentru rezervare înainte.

3. Castelul Sturdza din Miclăușeni, județul Iași

Castelul a fost construit de familia Sturdza, una dintre familiile românești bogate, cu descendențe seculare nobile și una dintre puținele care își permiteau să îmbrace modele occidentale la începutul secolului XX. Dacă atunci când te gândești la trecutul țării ți se perindă prin față exclusiv o plebe de oameni muncitori, deloc străini de strâmtorările vieții și cărora le place cam prea mult să-și fericească zilele cu vin din recolta proprie, în Castelul Sturdza o să ți se înfățișeze cealaltă categorie – personaje ale lui Caragiale care își schimbau de două ori pe zi ținutele comandate de la Paris și care răspundeau cu „biensûr”, „on mange dans quelques instants”, când erau întrebați despre ora mesei. Ei, altă viață…

4. Castelul Rehal de la Săvârșin, jud. Arad

Castelul Regal de la Săvârșin (nu „săvârșim”), una dintre primele proprietăți ale familiei regale, împreună cu povestea-i, e un astfel de exemplu. Restaurarea din secolul trecut a fost făcută cu tot sufletul de către Regina-mamă Elena, dar a fost confiscat familiei regale în 1948 (nu te încrunta, n-are niciun sens să acuzăm istoria). No, cum ar zice ardeleanul, poate că te-am fraierit să mergi prin toată țara să vezi niște castele seculare, dar, vorba aia, când ajungi într-o zonă, rulotist fiind, nu te rezumi la un castel, mai zgândări și alte bogății ale locului, și cum spunem de fiecare data, poate ne spui și nouă câte o chestie, două, interesante. Și Aradul are cel puțin un loc convenabil să șezi cu autorulota sub cerul liber. Din câte știm de la alți rulotiști numa’ două ore se plătesc pe zi, dar măcar peste drum ai un restaurant și o piscină, sau ștrand…vezi tu acolo. Coordonate GPS: